Прокредит банк – как “помогнаха” на фирмата ни

Прокредит банк - незабравимо унижение

Прокредит банк - благодарим ви за всичко и сбогом 🙂

Прокредит банк се представяха в рекламен клип Прокредит като благороден закрилник и пръв помагач на бизнеса.
Нямах намерение да пиша тази статия. Бях решил да изтрия Прокредит банк от главата си, но рекламата ме провокира:

Служители на Прокредит банк се разхождат по полето, доят крави, усмихват се….помагат на бизнеса…. "ПроКредитБанк - подкрепата, от която се нуждае Вашият Бизнес" - е девиза, който внушава приятелство с Прокредит банк....

Как ПроКредитбанк „помогнаха” на нашия бизнес?

Как „издоиха нашата крава”:

Кредитът изтеглихме от клона на Прокредит банк Варна - Ген. Колев

Кредитът изтеглихме от клона на Прокредит банк Варна - Ген. Колев

Имахме нужда от 5000 лв., с които да субсидираме нова услуга: обединяване на файлове за печат в голям формат и оттам понижаване на цената (така наречените сборни монтажи). Проблемът при сборните монтажи е срока – обяснявам:

За да поръчват рекламните агенции печат при нас – искат конкретни срокове. За да дадем срокове – трябва да имаме поръчки за печат, но в началото на тази дейност – трудно се събират достатъчно файлове.

Изтеглихме кредит от Прокредит банк. Върнахме 4000 и пристигна кризата.

Кризата:

През един януари, който никога няма да забравя положението стана нетърпимо.. Наложи да освободим служителите, с които работим от години.

Спряхме да плащаме не само към банката, но и към НАП...

Посетиха ни двама служители на Прокредибанк, които обясниха, че дължим 1000 лв. Предупредиха ни, че по клауза в договора - кредитът може да стане предсрочно изискуем. Обяснихме, че сме затруднени и молим за разбиране...В този етап от нашето развитие тези 1000 лв. се оказаха огромна сума за нас...

Частния съдия изпълнител на вратата:

Година по-късно на вратата на офиса се звънна и нахлу господин с разгърдена риза и златен ланец. Заяви, че е от кантората на частния съдия изпълнител Миглена Пашова от Варна. Хвърли на масата листи хартия и заяви, че сме осъдени от Прокредит банк.

Кантората на Миглена Пашова се оказа в близост. Докато чаках да ме приеме, се загледах в секцията с папки и забелязах, че има дела само на Прокредит банк.

Помислих си, че явно този частен съдия изпълнител се е специализирал в партньорство с Прокредит банк.

На Миглена Пашова обясних, че няма да оставя нещата така и ще потърся правата си – кой съди без съдения да може да се защити!?

Оказа се, че не само Прокредт банк, но и всички банки са в състояние да заведат дело срещу длъжника по документи и на база счетоводни документи да докажат това, без дори длъжникът да подозира, че в момента го съдят.

Отново повтарям, защото почти никой не ми вярва, когато му кажа: Прокредит банк имат огромни права за разлика от клиента, който има едно право - ДА СИ ПЛАТИ! Прокредит банк могат да заведат дело когато те си поискат, защото по договор те имат право да направят кредита предсрочно изискуем и ако длъжникът не е в състояние да плати - бива осъден по документи.

Така, че това с лъскавите клипчета е едно, а реалността е съвсем различна. За мен нещата стоят така: Прокредит банк са мой партньор в бизнеса, защото те финансират бизнеса ми. Когато на бизнеса му е трудно и Прокредит банк просто си взема парите - това според мен е по-различно от партньорството.

Частния съдия изпълнител Захари Запрянов от Хасково

След известно време за моя голяма изненада ми се обади женски глас и заяви, че е от кантората на частния съдия изпълнител от Хасково – Захари Запрянов!?

За наше удобство ни прехвърлят на Частния съдия изпълнител Захари Запрянов от Хасково:

Попитах защо след като сме от Варна – ни прехвърлят как съдия изпълнител от Хасково – така и не получих отговор.

Обясних си ситуацията на по-късен етап, когато пак ни се обадиха от кантората на Захари Запрянов – частния съдия изпълнител от Хасково и ни заявиха, че съдружничката ми има имот в близост до Хасково, който ще загуби за да се обезщети банката.
Задължението ни към Прокредит банк беше около 1000 лв., но със съдебните разходи – стават 2000 лв. И за 2000 лв. – съдружничката ми щеше да загуби имот за около 20 000 лв.
Освен това има и друга врътка – частният съдия изпълнител може да назначава огледи на имота. Всеки оглед се заплаща около 50 лв.
Позволих си да уточня ако на ден се извършват 10 огледа – ние 500 лв. ли дължим? Оказа се, че да.

Същият този съдия изпълнител си позволи да говори на „ТИ” – въпреки, че никога не съм го виждал. Поведението му ме накара да напиша предупредителна статия (вижте повече) и това явно го вразуми.

Ново прехвърляне - този път към Стара Загора:

Следващият контакт получихме от Стара Загора – адвокатска кантора Желев&Денев. Заявиха, че поемат случая. И тях попитах след като сме от Варна – защо ни разиграват с частни съдия изпълнители и адвокати от цяла България?
Получих отговор, че имали споразумение с Прокредит банк.
Попитах ги кратко и ясно – има ли възможност да ми изпратят имейл и да напишат точно и ясно какво дължим и как да платим.
Най-после получихме имейл, най-после, защото останалите по веригата отказваха да пишат на имейл. Те спазвали буквата на закона, която буква ги задължавала да изпращат уведомления на хартия на адрес, които ние никога не получихме….През деня работим, след работно време никой служител на пощите не ходи да разнася препоръчани писма. И ние излизахме виновни….
С тази адвокатска кантора нещата потръгнаха. Разбрахме се да платим четири вноски по 500 лв и една изравнителна, защото лихвите текат….
Изплатихме всичко.

Връщат ни пари:

Една декемврийска вечер (умишлено не слагам дати за да е актуална завинаги тази информация) от кантората на частния съдия Захари Запрянов в Хасково се обадиха и казаха, че имаме надвнесени 70 лв., които след няколко дни преведоха обратно. Избухнахме в смях – вече даваха на нас.

ПроКредит банк искат пари, които не дължим:

Смехът трая няколко дни, когато лично отговорникът за Североизточна България Иванов – ни написа в имейл, че дължим още пари за съдебни разходи - 74.50 лв.
Написах имейл на адвокат Денев и той обясни, че е станало недоразумение с частния съдия изпълнител Запрянов и тези 70 лв., които ни превели – всъщност са тия 74.50 лв.. Обясни ни да не се безпокоим, но да пазим всички документи за плащания ЗАВИНАГИ, защото няма гаранция, че няма да ни поискат някога пак пари.

Въпроси без отговор:

1. Всичко, което е написано мога да подкрепя с документи и факти
2. При подписване на договори – Прокредит банк включват клауза според която могат да направят кредита предсрочно изискуем.
3. Това означава, че директно завеждат дело, на което вие не присъствате…дори нямате представа, че ви съдят.
4. Разбирате чак когато частен съдия изпълнител ви връчи изпълнителен лист
5. В целия процес от осъждането до края – вие нямате никакви права – могат да правят с вас каквото си искат – дадох редица примери за това.
6. Системата банка-съд-частен съдия изпълнител е направена за да ви съдят когато си искат, без да се можете да се защитите и да ви вземат имот на десеторно по-голяма стойност.
7. Защо сме осъдени на „тъмно” – без възможност да се защитим?

Ивайло Манахов (facebook)

Очаквам вашите коментари по темата Прокредит банк

Изпратих статията до Прокредит банк за да включа и тяхното мнения по въпроса, но този момент желание за позиция няма. Няма и заведено дело срещу мен за уронване престижа на банката.

20 Отговора

 1. Сложете интеграция с ФБ, ще помогне много.
  • Покрай писането на статията се порових в интернет и попаднах на интересни коментари относно работа в <a href="http://www.bgrabotodatel.com/company.php?id_firm=457" 0="title="Вижте" 1="коментарите" 2="относно" 3="работа" 4="в" 5="" rel="nofollow" rel="nofollow ugc">Прокредит банк</strong>" target="_blank">Прокредит банк</a>
 2. Cycle
  Пич, ти на кой свят живееш? Подписваш договори без да ги четеш, после били вмъкнали нещо? Няма договор за банков кредит, при който да няма клауза, че ако спреш да си плащаш вноските, кредът става предсрочно изискуем. Ама просто няма такъв договор. От написаното ми става ясно, че си изключително финансово неграмотен. За капак на всичко си самонадеян, защото ако не беше, щеше да платиш на някой 100 лева да ти прегледа договора или поне да ти даде акъл, когато нещата са тръгнали на зле. Ама ти не си питал дори. Всяка касиерка от произволна банка може да ти обясни в какъв филм ще се вкараш, ако не си погасиш задължението, но ти дори това не си направил. Мога и още да кажа, ама на крива ракета, космоса и е виновен.
  • Отговор към Cycle: Разбрах, че съвсем скоро ви е сполетяла семейна трагедия, за което съжалявам. Може би поради тази причина преминавате границата на добрия тон и в момента сте раздразнителен. Само на 24 г. сте, така че полека с нервите - няма резервни части за тях.... Не сте разбрал смисъла на статията.... Единствената ми цел е да обясня какво може да се случи на всеки от нас. Казвате, че съм финансово неграмотен и това е така. Затова съм се обърнал към Прокредит банк, а не към заложна къща. В началото на статията започнах с това, че ме провокира рекламен клип на Прокредит банк, в който банката се рекламира като институция, която се грижи за бизнеса. Смисъла на думата "помощ" е да проявиш разбиране и да отстъпиш, когато на някой му е трудно, а не да го налагаш докато падне. На фирмата ни дължат около 2000 лв. - при това от години. Това са мои партньори, на които им е трудно. Вместо да се крият обаче - ние сме седнали и сме се разбрали да плащат на малки вноски всеки месец докато се изчистят. Не си и помислям да тръгна да ги съдя тайно, защото те никога повече не биха станали клиенти. Относно неграмотноста: Аз се занимавам с реклама. Когато дойде клиент аз го консултирам и не му се налага да дава "НА НЯКОЙ" (цитирам ви) 100 лв. на адвокат за да му каже дали случайно не го лъжа.
 3. Djedai
  Общо взето банковата система е дефектирала още преди 30 години. Сегашното и състояние е само следствие на тези изминали години фалшива надпревара Но, е факт, че голямата част от потребителите на кредити са законово и финансово неграмотни, това е нормално и се очаква, всеки потребител разбира от това което прави. както в случая Вие разбирате от реклама, но банковите служители всъщност умишлено предоставят информация която е полезна само докато подпишете договора, после идват отежненията и това е стандартна практика. Личният ми опит говори, че всъщност всеки договор какъвто и да е той може да бъде предоговарян още преди да е подписан от двете страни, договарят се условия изгодни и за двете страни. законопроекта който влезе преди време и по късно стана закон за частните съдебни изпълнители е закон обслужващ съвсем друга гилдия не точно банкерите, те са само паравана за озаконеното беззаконие което приеха. И истината е, че никоя банка не би могла да ви вземе нещо което не е посочено като обезпечение по договор, още повече, че ако се сетите да поискате офицялен документ, че банката ви дава лично нейни пари няма да получите такъв, те не са нейни, на нейни клиенти са, така, че банката не може да ви иска нещо което не ви е дала! Помислете върху това, има доста такива дела не само в САЩ и в Европа също! Успех в бизнеса и попътен вятър!
  • Уважаеми г-н Djedai, това последното е много интересно и ви моля за разяснение: <em>"И истината е, че никоя банка не би могла да ви вземе нещо което не е посочено като обезпечение по договор, още повече, че ако се сетите да поискате офицялен документ, че банката ви дава лично нейни пари няма да получите такъв, те не са нейни, на нейни клиенти са, така, че банката не може да ви иска нещо което не ви е дала! Помислете върху това, има доста такива дела не само в САЩ и в Европа също! Успех в бизнеса и попътен вятър!"</em>
 4. Eva Todorova
  Статията е написана много добре и е абсолютно полезна за читателите. Сега без да давам ...100лв. ще имам предвид, че Прокредит са едни от поредните обкръжаващи ни измамници в прогнилото ни злобно общество. Не виждам защо според Cycle трябва да сме специалисти освен в рекламата и в кредитирането...В „човешките" държави се стремят как да спечелят дългогодишни клиенти, а у нас в "маймунарника" дългогодишни длъжници...това ми напомня времената на рекетьорството в БГ, когато най-важното беше "аз" да съм добре, а другите "кучета ги яли"... За жалост до ден днешен стоим подгизнали в този манталитет и колкото и да "драпаме" към цивилизацията все се намира някой, като Г-н/Г-жа Cycle, който да ни каже колко сме жалки, след като искаме и се стремим да живеем по човешки. Моля, за извинение ако някой се е почувствал засегнат от коментара ми.
  • Ева, Благодаря за коментара и подкрепата...Описах какво се е случило на нас, а дали ще се случи и на други - няма как да знам. Много ми допадна коментара ви и най-вече в: <em>"В „човешките“ държави се стремят как да спечелят дългогодишни клиенти, а у нас в „маймунарника“ дългогодишни длъжници"</em> Докато в рекламния бизнес "треперим" за всеки клиент - Прокредитбанк банк ни осъди без предупреждение, но това се оказа практика и при други банки: Идеята е да те осъдят без да имаш време да реагираш - тайно, скрито и по документи. На който съм споделил тази практика на съд - никой не вярва - всички питат как така не сме поканени да се защитим. И пак повтарям и потретвам: Аз не съм против невръщането на пари. Не съм циганин за да смятам, че ми се полага по подразбиране да не си плащам сметките. Смятам, че е грубо и неколегиялно начинът, по който Прокредитбанк постъпиха спрямо една българска фирма. Смятам, че частните съдия изпълнители са излишна структура.
 5. Още по темата: От началото на 2012 г. с Прокредит банк си разменяме имейли за следното: Преди да ни осъдят имахме сметки при тях, които от години не ползваме и имаме желание да ги закрием, НО: Понеже имаме запор върху сметките поради задължения към НАП - няма как да закрием сметките и вече дължим над 500 лв.!!! Предложиха ни вариант за закриване на сметките, но чрез фирма за прибиране на задължения (така наречените колекторски фирми). Помолихме ги за официален имейл, в който да опишат предложението и за договор, че след като платим - нямаме повече задължения и сметките ще бъдат закрити. НЕ ПОЛУЧАВАМЕ имейл. Същото предложихме и на Прокредит банк, но вече месеци и те отказват да подпишем споразумение, че след като платим цялата сума - сметките ще бъдат закрити. Нямаме отговор. Това ме кара да мисля, че Прокредит банк се опитват да ни превърнат във вечна, дойна крава - да им плащаме за нещо, което не ползваме.
 6. Желязко Георгиев
  Прокредит Банк е една от най - неадекватните и неработещи банки в България. Съвсем скоро ми беше отказан кредит, при положение, че съм предоставил над 300% обезпечение за сумата, както и документи удостоверяващи достатъчен годишен, постоянен доход, покриващ сумата на кредита двойно! Само не зная защо са тези реклами, как помагат на бизнеса, как били в подкрепа на малкия и много малък бизнес ?!?! За кой е този прах в очите? Поради ниските заплати и лошите условия в Прокредит банк работят главно млади хора, които сега стартират, без никакъв опит и познания в банковото дело. Предполагам, че гореописния случай е по - скоро резултат от незнанието и некомпетентността на кредитния "специалист" който ви е съдействал за кредита, самия той или тя не са запознати с договора който ви дават да подпишете. Според мен проблема идва от там, че няма държава която да защити интереса на народа си. Вместо това се прокарват какви ли не закони които да улеснят Банките в правенето на все по - големи и по - големи печалби. В България няма банки и това се вижда от случаи като този, за мен това са точно лихвари и то, като тези от мутренските времена.
  • Желязко, благодаря за коментара.... Възможно е да са ви отказали, защото сте покрил задължение към друга банка, но понеже сте бил в пресрочие - са ви вкарали в "черен списък" и когато се обърнете за нов кредит към друга банка, въпреки че сте погасил стария - вие "светите" като опасност....и 500% да ви е обезпечението - все тая. Проверете дали случайно не дължите данъци или осигуровки към НАП. Относно рекламите, които представят Прокредит банк като благороден партньор...ей това ме вбесява....Занимавам се с реклама и клиповете им са направени по подобие на рекламите от преди 1990 г. Там краварки, доячки и всякакви труженици се усмихваха - пременени в работни униформи и ни убеждаваха в светлото бъдеще на комунизма. Прокредит банк по същия начин ни убеждават в светлото бъдеще за нашия бизнес ако вземем от тях пари. Давам още един пример за пореден път: Имаме задължения към НАП и са ни запорирани сметките. Въпреки това Прокредит банк продължават да ни начисляват месечни такси :) - какво да говорим повече... За законите съм съгласен - те са в полза на банките, а потребителя е дойната крава, която пълни джобовете на лобисти, банкери, чиновници... А мутренските времена никога не са свършвали, защото едни и същи хора още са в управлението и няма как модата да е друга :)
 7. Светослав
  Без да се впускам в многословни анализи, но както го описвате, изглежда че Про-кредит пере пари. Нямам друго обяснение, защо ще се хвърлят хиляди за реклами и очевидно нито лев за квалификация на персонала или наемане на по-добър такъв. Иначе, живеейки във Финландия, трябва да ви кажа, че тук банковата система и служители просто правят всичко в рамките на закона и възможностите си, да ви предпазят даже от вас самите, понякога. На моя позната, дълго време й беше отказван кредит, при положение че искаше да купи добре рабортещ бизнес, докато не доказа убедително, че може да си погасява кредита, без да се налага семейството й да гладува. И НИКОЙ НЕ Й ПОИСКА 100 лв. допълнително. Финансова грамотност се изисква, за да знаеш как да си въртиш бизнеса а не как да се предпазиш от тези, чиято мисия би трябвало да бъде да ти помогнат, при изгодни за двете страни условия.
  • Затова Финландия е с висок стандарт - банките подпомагат бизнеса, а не го дебнат да закъса и да го съдят... За разлика от Финландия - банките в България правят всичко възможно да вкарат клаузи, които да ощетят клиента - наказателни лихви, такси за предсрочно погасяване, такси за обслужване на кредита, променящи се лихви. Клиентът на банките има само едно право - да плаща колкото е възможно по-дълго и повече... Затова в България бизнес няма, защото вместо да развиваш бизнес, изучаваш хватки от счетоводството, изучаваш хватките на банките, на монополистите и отделяш по-малко време на бизнеса. След тази статия Прокредит банк се съгласиха да платим над 500 лв. такси по фирмените сметки, които са запорирани от НАП и да спрат да ни начисляват такси. и питам: Защо трябваше да се появи тази статия за да започнат да стават сговорчиви?
 8. ВЕРОНИКА ВАЛЕНТИНОВА
  ХООООРА МОЛЯ СПРЕТЕ ВЪОБЩЕ ДА ПОЛЗВАТЕ БАНКОВИ КРЕДИТИ БАНКИТЕ РАБОТЯТ ТАКА САМО И ЕДИНСТВЕНО ЗАЩОТО НИЕ ИМ ГО ПОЗВОЛЯВАМЕ.
 9. Т.Т
  Всички банки са на този принцип. Напълно паразитираща система, смучещи кръвта и потта на работещите. Ако имате възможност не теглете кредити.
  • Подкрепям ви напълно.... Ако не се теглят една година кредити, банките ще се огънат от тежестта на лихвите по депозитите. Това ще потвърди мнението ми, че всичко е в нашите ръце, единствено ако действаме организирано и единно.... Коя банкова система ще издържи без да "продава" парите, вложени на депозит? Това въздържание от наша страна ще понижи цените на всички продукти, които са купувани на кредит - включително и <a href="http://www.imotdnes.com/" title="Порталът за имоти на Варна Имот днес" target="_blank" rel="nofollow noopener noreferrer ugc">имотите</a>....
 10. [...] за повече и повече пари доведе светът до колапс, банките го осъзнаха, икономистите го осъзнаха, ред е и на [...]
 11. Александър Петров
  ... НИКОГА НИЩО НА КРЕДИТ! (правилото за тази България)
 12. жоро
  ТЛ;ДР: Прокредит за нищо не стават, бягайте далече. По-подробно: 1. Затвориха касите по клоновете, предполагам за да уволнят служителите и да спестят пари, което е простотия от гледна точка и на въпросните служители и на клиентите, което освен че е очевидно ето и два примера: - Заведох моя позната в банката, чакахме над половин час на опашка за да и кажат че не могат да и обменят пари. - На мен като си затварях сметките ми откраднаха седем евро и нещо, защото банкомата не можел да пусне такива дребни суми. Другия вариант който ми предложиха беше да отида до клон на другия край на София, който бил единствения с каса. 2. Редовно влошават условията, примери няма да давам, ето цитат на който попаднах като се зарових в нета защо Прокредит правят каквото си искат: ‘промени в условията, по които двете страни са се договорили, са извършени едностранно, на тъмно, без знанието и без съгласието на другата страна’. 3. Електронното им банкиране работи относително, два примера: - Ако пусна пари между моите две сметки в Прокредит в неделя сутринта, транзакцията ще мине в понеделник. Предполагам трябва жив човек да кликне ‘окей’, не виждам друга причина за въпросната дивотия. Не че това е причина. - Половинката ми пуска пари от нейната сметка към моята, пише и ‘невалиден айбан’. Втори опит, два пъти копи-пейст, същото. Звъним на банката, казват ни ‘пуснете ги през валутен превод’, ‘ама сметката е в лева и грешката е невалиден айбан’, ‘да при нас е така’. Без коментар. 4. Изчезват пари. Изобщо не се майтапя. Два примера: - Получавам превод, парите не се появяват при мен, обяснението е ‘да, парите пристигнаха ама ние ги върнахме’. На въпроса ‘а защо?’ отговора беше ‘имаме право да го направим, пише го в член хикс, точка игрек на споразумението’. Това същото, например 74 страничното, дето си го променят когато и както си искат. - Получавам друг превод, от съвсем друго място, твърдят че този изобщо не са го получили. След първия случай не им вярвам. Изчезналите пари са общо под хиляда лева, честито, забогатяхте. В момента съм в съседната банка, преводите пристигат, има каси, интернет банкирането работи, все още не са променяли условията даже без да ме уведомят. До платените пиари на банката, които сега ще се появят да ме оборват: не си правете труда, нямам желание да споря, само искам да предупредя хората.
 13. Така. Прав сте. Тези не са просто уроди, те са уродливи уроди. Историята е следната: преди няколко години имах овърдрафт на моята фирма за десетки хиляди левове при подписан десетгодишен договор. Няколко месеца след подписването на договора си поискаха сумата с аргументите че така били решили... аз имах материали за производство в Азия, стоки на път и баща на смътно легло. Плащах си редовно и в цялодт дължимите суми. Наложи се да рефинансирам да за се спася от ПроКурБанк. Нещастници. Въобще не се занимавайте с тях.

Напишете коментар