Алманах Македония в наличност към 30.05.2024

Алманах Македония е фототипно копие на издадения през 1931 г. оригинал.

Алманах Македония - дата на излизане от печат: 1 май 2008 г.

Всички снимки са сканирани и обработени от екипът на Танграм медиа ООД Варна.

Към 30.05.2024 - можете да проверите за наличност на Алманах Македония като проследите линка.

Съдържанието е в 1040 страници и представлява огромна база данни от 700 снимки и 340 текстови страници. Информацията е от края на XIX - началото на XX век.

Представяне в Македония:

На 3 май 2008 г.  - при посещението на президентът Георги Първанов в Македония - книгата му е представена в книжарница - собственост на наследник на братя Миладинови.

Костадин Костадинов представи Алманах Македония в Европейския парламент

Уникална книга от 1931 г. с над 1000 страници и 3500 илюстрации, която е била забранена след 1944 г., бе представена в Европейския парламент във вторник от Костадин Костадинов с помоща на евродепутата Биляна Раева /АЛДЕ - НДСВ/ и унгарския й колега Магор Имре Чиби.
Изданието с библиофилска и историческа ценност, удостои и Брюксел. Съдържа автентични спомени за миналото на географската област Македония, и е неподправено свидетелство за стопанския, културния, обществения и религиозния живот.

След 1944 г. книгата е системно унищожаван като 'продукт на буржоазния национализъм', а притежателите му - репресирани. Затова до наши дни бяха достигнали само няколко копия, и те ни послужиха като основа за сегашното повторно публикуване, каза издателят Костадин Костадинов.

'Македония Илюстриран алманах' е удивителен исторически документ с трудно минало, каквато е и съдбата на целия Балкански регион - коментира проф. Иван Илчев, ректорът на Софийския университет 'Св. Климент Охридски'.

Алманахът е събрал и любовта и болката на хора, страдащи, че животът им минава далеч от родните места. Всеки жител в Егейска Македония е рискувал живота си, ако е притежавал тази книга - изтъкна проф. Илчев. Историкът изрази надежда миналото да не бъде манипулирано от политици за егоистичните им цели.

Биляна Раева

Македония и България имат общо минало, което ни обединява за общо бъдеще - и то европейско, и за благополучието на региона, заяви евродепутатът Биляна Раева.

Тя получи горещи поздравления от лидера на Либералния алианс Греъм Уотсън, според когото преиздаването на такава книга е важна крачка към интеграцията на Балканите. За нас това е знак за силна либерална политика в Югоизточна Европа, смята лидерът. Греъм Уотсън бе впечатлен и от отличната логистика при представянето в Брюксел, и от силната подкрепа на българската академична общност.

Проф. Трендафил Митев от УНСС

Да се издаде алманах е много по-сериозно и свято дело, това не е книга за бърз прочит, алманасите по правило ознаменуват особено важни събития, допълни проф. Трендафил Митев от УНСС.

Освен него при представянето на новото издание говориха редица признати капацитети по историята на Балканите като проф. Ян Ришлик от Карловския Университет в Прага; проф. Марине Имберехт, програмен директор в Европейския културен център, д-р Вермунд Аарбаке от университета 'Аристотел' в Солун, проф. Анастасия Каракасиду от Wellesley College в САЩ и др.

На дискусията за съвременния прочит на миналото и за културното наследство на Балканите дойдоха и докладчикът в сянка на Европейския парламент за Република Македония Желко Качин, както и представители на Постоянното представителство на Гърция при ЕС и на мисията на Македония в Брюксел.

1 Response

  1. Здравейте, г-н Манахов! Казвам се Иван Цветков и съм от гр. Петрич. Искам да купя книгата “Алманах Македония”. Бихте ли ме насочили откъде? Благодаря Ви предварително. Поздрави! Иван Цветков Гр. Петрич

Напишете коментар