Целият път при покупката на апартамент

След 17 години по квартири, решихме да теглим кредит и да изплащаме вместо наем. Февруари 2017 стартирахме търсенето и го приключихме със сделка през април.

Настоящата статия написах на база опитът ми като издател на няколко вестника за имоти, списание и портал за имоти. На два пъти съм придобивал имот, два пъти съм продавал и мога да ви спестя неограничено количество нерви и пари:

Срокове:

Средно статистическият срок за намиране на имот е минимум три месеца. Написах не случайно - намирането, защото от намирането до придобиването е възможно да мине още толкова време.

 1. Важно! Ако ще купувате с кредит от банка, преди да започнете търсенето се запознайте с условията, на които трябва да отговаряте, те са почти едни и същи за всички банки.
 2. Имайте предвид, че съществува професията “кредитен консултант”. В повечето случаи това са бивши служители на банки, които на база своите контакти, помагат на кредитоискателя да получи по-лесно кредит. Минимума за услугата е 1% от кредита или ако сте теглили 100 000 лв., ще заплатите 1000 лв. комисионна. Тези пари си струват, защото ако нещо се обърка - например излязат неплатени осигуровки в НАП или други документни пречки - кредитния консултант заедно с брокера по сделката обединяват усилия за да изгладят положението. Имайте предвид, че когато платите стоп капаро за да се спре от предлагане апартамента - това не означава, че сте го купили. На предварителния договор хронометърът е задействан и вече нямате време.
 3. Хронология:
 • Ако ще ползвате кредит от банка - получете одобрение за ориентировъчна сума
 • Проверете имате ли задължения към държавата онлайн, чрез индивидуален ПИК код. Ако нямате - посетете НАП, вземете бланка от информацията, изтеглете номерче, попълнете заявлението и на гише ще получите кода в запечатан плик. Сядате зад компа, отваряте сайта на НАП и проверявате задълженията си. Имате ли задължения - нито банката ще ви даде кредит, нито нотариуса ще изповядва сделката.
 • След като си договорихте кредитиране, проверихте, че нямате задължения към държавата е време да започнете търсене.

Варианти:

 1. Самостоятелно търсене, чрез брокер или и двете едновременно.
 2. Обади се на приятел - най-изпитаната социална мрежа

Търсихме едновременно с няколко агенции, посетихме около 30 апартамента и си струваше, защото нагледно видяхме положителни и отрицателни подробности, които ни изостриха сетивата.

Въпреки тлъстите комисионни, някой от брокерите основно се опитваха да стигнат до бърза продажба. Не си правете илюзии, че като платите комисионна и те ще ви намерят идеалният имот.

Следва продължение

0 Отговора

 1. […] като закупихме апартамента, дойде ред на ремонта и обзавеждането. Решихме да […]
 2. […] се преместихме в ново жилище и след основния ремонт преместихме някой […]
 3. […] се преместихме в ново жилище и след основния ремонт преместихме някой […]
 4. […] ми се сдоби с апартамент и се наложи да търсим нова, входна врата и четири […]

Напишете коментар