А1 – четете внимателно договора – вероятност да не бъде спазен

А1 - като юридическо лице не сте под защитата на Комисията за защита на потребителите

А1 и не само: Когато сключвате договор като физическо лице - не само с оператор на мобилни услуги, но за каквото се сетите - сте под закрилата на Комисията за защита на потребителите (КЗП). Договор като юридическо лице директно ви лишава от тази защита.

КЗП е съкращение на "Комисия за защита на потрбителите"

За да си търсите правата като физическо лице е достатъчно да подадете жалба до КЗП и със силата на закона в лицето на държавата - монополистът или компанията, която ви е ощетила биват премазани, наказани, поставени на място.

А1

В настоящият казус юридическо лице сключи договор за комуникационни услуги - мобилен интернет, разговори по мобилни телелфони и сега - когато ни подведоха, на нас ни остава да ги съдим.

Кореспонденцията по имейл:

Юни 2018 писах през сайта на Мтел, в този период те започнаха да се трансформират в А1. Отговори ми служителят Йордан Йорданов:

На 17 май 2018 г., 12:59 ч., Yordan D. Yordanov ( Mtel ) <Yordan.Yordanov@mobiltel.bg> написа:
Здравейте г-н Манахов,
Благодаря Ви за проявеният интерес към нашата компания и услугите за корпоративни клиенти.
Прилагам информация за тарифни планове за Юридически лица, от които можете да се възползвате.
На база разпределението на телефонните Ви номера по тарифни планове, допълнително ще бъде предоставен и бюджет(сума за покупка на устройство по Ваш избор) за телефон, таблет, лаптоп, телевизор или друго устройство от предлаганите от Мобилтел.
Оставам на разположение при възникнали въпроси!
Поздрави,
Yordan Yordanov
Account Manager
Corporate Customers, Sofia 5 Region
Corporate Sales Division
mobile: +359 882204603

Моят отговор:

From: Танграм БГ ЕООД [mailto:tangrambg.com@gmail.com] Sent: Monday, May 21, 2018 11:39 AM
To: Yordan D. Yordanov ( Mtel ) <Yordan.Yordanov@mobiltel.bg>
Subject: Re: Comment added: Запитване за услуги

Ивайло Манахов

Ивайло Манахов

Здравейте г- Йорданов,
През миналата седмица формирах леко отрицателно отношение към Мтел.
Две години съм клиент като физическо лице на телевизия, домашен интернет, мобилна карта и мобилен интернет и без да ме уведомят за изтичането на договора, месечната такса се покачи почти двойно.
Услугата се ползва на тел: 0876408866 (Ивайло Манахов) и тъкмо събрах оферти и от виваком, не ви го пиша за да ви дразня, а защото повечето разочаровани клиенти просто се местят на другия оператор в знак на протест.
В зависимост от условията мога да сключа договор за следното на юридическо лице Танграм БГ ЕООД (както обясних, аз управлявам неофициално това дружество и накрая Петко Литов ще сключи договора):
1. Фиксиран интернет, който и сега го имам като услуга, но ще бъде в изнесен офис на същия адрес, без нищо да се пипа, сега договора е за 75 мгб и не е оптика, защото няма такава, но ни трябва за работа и ако има възможност за по-висока скорост, а като се появи техническа възможност да бъдем прехвърлени на оптика.
2. Телевизия разшрен план - вижте го моля какъв е точно
3. 4 карти на плана от 10 лв. на месец без ДДС като трите номера в момента са на bob, едната карта е на мобилен интернет
4. Карта за мен за плана 18 или 20 лв.
5. И още една карта за плана 18 или 20 лв. без ДДС на номер 0882-62-88-48, но Елена Литова е сключила преди около 2 седмици като физическо лице и ако може да я прехвърлим в групата.
* Задължително в минутите, които обявявате са ни необходими и разговори към фиксирани номера на всички оператори, разбира се с изключение на тези с добавена стойност.
* Има ли възможност половината мегабайти мобилен интернет от едната от картите за план 18 или 20 лв. без ДДС да се прехвърлят към мегабайтите на едната карта, която ще е 12 лв.?
Ивайло Манахов

Отговорът, в който вече присъства и бонус сума за закупуване на устройство:

15.06.2018 г. в 14:36 ч. Yordan D. Yordanov (A1 BG) <Yordan.Yordanov@a1.bg> написа:
Здравейте г-н Манахов,
В последното си предложение към Вас описах информация за тарифите спрямо Вашите нужди и съответно 200mbps интернет + 90 канала ТВ. Бюджет с този пакет е 470лв без ДДС.
Това, което бих могъл да предложа е запазване на текущите договорени условия, като след изтичане на договора, цените няма да се променят към по – високи, а бюджета ще увеличим на 500лв без ДДС и ще добавим отстъпка от стойността на апарата, който ще изберете.
Знаете, че постоянно работим по разширяване на мрежата и веднага след изграждане на оптична свързаност във Вашият район, то веднага и без промяна на месечна такса или период на договор, ще мигрираме услугата Ви към оптична свързаност. - Спазено!
Междувременно, ще направя проверка за гарантиран интернет на Вашият адрес, като там можем да заложим конкретни параметри за услугата като upload/download на информация и те ще са упоменати в договора като критерий.
Т.е. с гарантираният интернет, ние в договора ще опишем:
- Капацитет за сваляне/качване на информация;
- Равна скорост за двете посоки;
- Равна скорост за международен и български трафик;
- Обслужване 24/7 на специализирана за услугата линия;
Услугата е с по – висока месечна такса, която се определя на база локацията на използване и изградената инфраструктура там, но Ви дава и гаранция, че ще използвате интернет с доста по – високо качество.
Също така, с тази услуга ще получите и професионално оборудване за използването и.
Yordan Yordanov

Юни 2018 сключихме договор за интернет, телевизия и шест карти.

Имахме уговорка да сключа договора за домашен интернет и телевизия като физическо лице и след подписването на договора като юридиеско лице да бъде прехвърлен. След сключването на договора с Танграм БГ ЕООД посетих офис на А1 и там ми заявиха, че няма начин договорът за домашен интернет и телевизия да бъде прехвърлен на юридическо лице.

Писах на Йордан Йорданов, но ми казаха, че бил напуснал А1.

След известно време забелязах, че мобилния интернет свършва прекалено бързо, а имах по договор 12 ГБ. Свързах се с А1 и ми обсяниха, че имам 2 ГБ. Оказа се, че моята и още една карта не са на тарифния план, който сме избрали и вече беше януари 2019 и се принудихме да подпишем отново за да получим най-после обемът на услугата, който желаем.

И така пакетът се разби на три части:

  • Домашният интернет и телевизия останаха на мое име като физическо лице.
  • Четири от картите останаха с договора от юни 2018 г,
  • Две от картите с договор от януари 2019 г.

Дойде юни 2020 г. и запонах преговори с А1 най-после да бъдат обединени в едно трите услуги. Увериха ме, че това е възможно и най-после ще усвоим и бонус сумата от 468 лв. без ДДС при закупуване на устройство.

С колегата Петко Литов посетихме офис на А1 и подписахме договор за две години. Избрахме и телефон. Служителката се обади до централата и каза, че цената е 519 лв. с ДДС. Имахме да усвояваме 468 лв. без или 561.50 .в с ДДС и дори имаха да ни доплащат, но както и да е - заявих телефона. На следващия ден ми се обади същата служителка и ми заяви, че за да получим този модел, трябва да доплатим 190 лв. без ДДС. Изпратиха ми го и в писмен вид на имейл:

Mariya Krayneva (A1 BG) <mariya_krayneva@a1.bg>, чт, 23.07, 10:47Здравейте,
Както коментирахме в телефонния разговор: Фирма Танграм БГ ЕООД булстат с 204128558 има налична сума, бюджет, в размер на 468лв без ДДС. Сумата може да използвате за закупуване на устройство.
Избраното от вас SAMSUNG GAL A51 DS BLUE+PB TTEC е на цена 633.32 лв. Отстъпката е в размер на 70% т.е доплащането е в размер на 190лв без ДДС
Очаквам вашата обратна връзка!
Поздрави,
Mariya Krayneva
Personal Consultant
Busines Customers Retention & Campaigns
Customer Service Division

Започнах да пиша гневни постове във facebook страницата на А1. Получих следният отговор:

На ср, 5.08.2020 г. в 11:21 Mariya Krayneva (A1 BG) <mariya_krayneva@a1.bg> написа:

Здравейте,
Бюджетът на фирмата е валиден до дата 28.06.2020г или важи за периода на сключения договор.
Месец по-късно вие посещавате наш офис за сключване на нов договор, за да обедините услугите от физическо лице към фирма Танграм БГ ЕООД.
Господин Манахов, вие сте запознат и сте наясно с това, водили сме многократно разговори, както за обединяване на договорите, така и за закупуване на устройство. Това, което уточнихме финално е да закупите промоционално устройство към номер 0876408866.
Ако желаете, може и към момента да вземете устройството, въпреки, че не сте се възползвали при преподписването на договора. Цената на Samsung Galaxy A51 + батерия TTEC е 519,98лв с ДДС
Оставам на разположение ако имате нужда от съдействие!
Поздрави,

Както сами се убедихте обещават докато сключите договора, после можете да ги съдите.

Все още няма коментари.

Напишете коментар