Агенцията за събиране на задължения С. Г. Груп не издава фактури.

Ако сте от Варна – може би ви е направила впечатление обилната реклама по билбордове на фирмата за събиране на задължения С. Г. Груп.
Рекламите се натрапват и по радиата. Посланието е, че фирмата успешно прибира пари от длъжници като гарантира „високи резултати”.

Като бивш "клиент" на С. Г. Груп и като човек от рекламния бизнес, се опитах да разгадая логиката на рекламната активност на С. Г. Груп.
Рекламите всъщност са насочени към длъжниците и посланието „високи резултати при събирането на пари” всъщност на мен ми звучи така:

„ние сме навсякъде, дебнем те на всеки ъгъл  - плащай, че иначе лошо – нали виждаш, че успешно прибираме пари”.

Да, звучи брутално, но брутално се държат и служителите на тази фирма.

Днес 13.09.2012 г. около 10:30 часа се обадих за информация относно следното:
На 03.08.2012 г. заплатих старо задължение към vivacom на стойност 556,87 лв. в офиса на vivacom в METRO Варна. Попитах дали ще получим фактурата в офиса, но ми отговориха, че задължението ни е изкупено от С. Г. Груп и да си търсим фактурата от тях.

Обадих се на С. Г. Груп и попитах за фактура.

Служителят заяви, че няма да получим такава. Около него се чуваха доста гласове на оператори, единия е бил явно доста близко, защото чух, че извика – „Където искаш – там плащай…”. Явно заплашваше някого по телефона. На всяка моя реплика операторът от С. Г. Груп използваше досадното „Иии?”. Казах му, че е познал първата буква от името ми. Понеже не намери смислен отговор – затвори телефона.

Преди повече от 10 години работих шест месеца на подобен телефон и изучих тънкостите в говоренето по телефона. Затова ми е лесно само за секунди да изкарам от строя неопитно операторче и да го накарам да нервничи. А тях явно не ги учат как да се справят по телефона с подготвени клиенти, а да прекъсват линията, което направи и оператора на С. Г. Груп.

Набрах отново 0879166000 и този път се обади друг глас, който определено беше по-подготвен от първия. Явно са очаквали пак обаждане и вече имах по-опитен „глас”. Отново поставих въпроса за фактура към служителя на С. Г. Груп, а той ми обясни, че такава няма да получим, защото сумата, която съм платил е неустойка по договора с vivacom!?

Помолих за уточнение:

Платих 556,87 лв., които са суми за изговорени от фирмените телефони и се явяват услуга, а ми се отговаря, че тези суми не се явяват услуга, а неустойка по договор!?
Последва още по-нагло изказване от страна на служителя на С. Г. Груп: „Нали имате касов бон, фактура не ви трябва”

Как да не ми трябва!? Какво значи не ви трябва фактура!? Мой клиент ми иска фактура и аз му казвам – „не ти трябва”.

Тази статия заминава директно към НАП, медии, комисии за защита от каквото ви хрумне.

Изпращам я и до имейла на С. Г. Груп за да получа и тяхното мнение.

Ивайло Манахов – управител Танграм медиа ООД Варна

12 Отговора

 1. За мен остава интересен и казуса как vivacom и С.Г. Груп оправдават финансовите въпроси помежду си, защото: 1. Длъжникът плаща едни пари за изразходвани услуги към vivacom. 2. Неиздавайки фактура за влезли в касата пари - vivacom директно си спестяват 20% ДДС 3. Длъжникът няма как да отчете на държавата 556,87 лв. разход и си остава за негова сметка. 4. По всяка вероятност vivacom се отчита на С.Г. Груп част от сумата - съмнявам се С.Г. Груп да прибират задълженията на vivacom на добра воля. Не смятате ли, че това е укриване на доходи от двете компании, защото на мен на това ми прилича? Едната се оправдава с другата, другата с другата, а длъжникът е с пръст в устата. Мислите ли, че този казус ще е интересен за НАП?
 2. Хипо
  Тези сума от 556.87 лв. нали е за таксувани телефонни разговори? Значи не е възможно да нямате фактура... Ако сумата е натрупана за X месеца, значи имате X бр. фактури. Фактурите сте получили заедно със сметката. Прикрепете си фискалния бон към фактурите и си осчетоводете плащането по тях в счетоводството (Дт 401/Кт 501 556.87 лв.), за да се предпазите от бъдещи претенции за същата сума. Щом сте платили в офис на Виваком, значи задължението Ви се води към тях и не е прехвърлено на мутренската фирма, т.е. не са извършили цедиране на вземането си, за което пък трябва писмено да Ви уведомят. С други думи въобще не се занимавайте с едноклетъчните същества от С.Г. Груп. Преди години ми дойдоха двама на вратата да търсят несъществуващо задължение за кабелна телевизия. Показах документ подписан от кабелната за спиране на телевизията. Казаха, че не ги интересува – при тях пише, че дължа пари. Пуснах кучето с команда и оттогава повече не са идвали...
  • Да, сумата от 556.87 лв. е за изговорени от нас минути в мобилната мрежа на vivacom. Фактури нямаме, защото не е била платена сумата. След като платих на vivacom, се оказа, че няма кой да ми издаде фактура. Vivacom се оправдават с С.Г. Груп, а С.Г. Груп се оправдават, че тия пари, които съм платил не са изговорени от мен, а са се превърнали в неустойка по договора. С две думи е станало чудо: Изговорил съм едни минути и съм натрупал задължение за ползваната услуга, за която услуга си плащам едни пари като очаквам да получа една фактура за да мине за разход платената от мен сума. Имам само едно обяснение: Това е кокошкарска кражба на дребно от кокошкарска фирма - ДДС-то е за повече от 100 лв.....100 откраднати ДДС-та от такива като мен x 100 лв. от всеки = 10 000 лв. Благодаря ви, че отделихте време да коментирате, защото целта ми е да заври и закипи и тогава да пратя жалбата до "компетентните органи", да друснат по една глоба на двете кокошкарски фирми и да им е сладко. Като видят всички, че стават нещата - ще има все повече жалби и все повече кокошкари ще прибират по-малко кожи от гърбовете ни.
 3. Тони Дасов
  Здравейте! Аз имах същата случка като Хипо. Дойдоха двама, които ще бъде ласкателство ако нарека "идиоти". Търсеха пари за сметка, която е платена отдавна и за която си паза фактурата и касовата бележка. Тях обаче това не ги интересувало. Трябвало да платя, за да не ми се стъжни живота и този на съпругата ми. След като им отговорих, че е по-добре да проверят отново, защото са в грешка, единия започна да ми обяснява, как те били единствената фирма, която си имала готови изпълнителни листове срещу длъжниците. Това на практика няма как да стане, без да има правно основание и без предприети действия от съдия-изпълнител. Казаха, че докато не платя няма да ме оставят намира и ще идват всеки ден, дори ако се наложело щели да ме "посъветват"по-убедително. Е, след две крошета, малоумния си замина и повече не се е видял. Чакам го пак, за да го посъветвам и аз отново! Нямам задължения и няма да плащам на такива тъпаци!
  • Тони - твоя случай си е чист рекет. Ние дължахме реално парите, но твоя случай е брутален. Не се изненадвам, че си им отговорил брутално.
 4. Йорданов
  Здравейте ! Скоро и на мен ми се обадиха от С.С.Груп във връзка на задължение от неустойки на автоматично подновен договор за БТК АСЛ от 2008г .Озадачен съм ,дали е възможно да стигнеме до съд,тъй като ме заплашиха от гореспоменатата фирма, че ще се видим в съда ,мисля че има давност за задълженията от неустойки чл.111 от ЗЗД ,има ли някой който да е излязъл на съд с тези измамници и до къде е стигнал ?
 5. стефан димов
  Г-Н МАНАХОВ ВИНАТА Е ИЗЦЯЛО ВЪВ ВАС. ПРОСТО Е ТРЯБВАЛО ДА ИГНОРИРАТЕ ТАЗИ ИЛИ КОЯТО И ДА Е ДРУГА ФИРМА СЪБИРАЧ НА ДЪЛГОВЕ И ВСИЧКО ЩЕШЕ ДА СИ Е НАРЕД.ПРИ ТЯХ ПРИНЦИПА НА РАБОТА Е АКО МИНЕ НОМЕРА.ДОКОГА???
  • Каквото и да си говорим г-н Димов - на този етап няма как да противодействаме на тези фирми, защото самостоятелно сме беззащитни и вече съм изпитвал "буквата на закона" като бях осъден за дълг от 1000 лв. и платих още 2000 лв. на съд и т.н... Работя по въпроса за създаване на група, която да противодейства по законен път на подобни "бизнес формации"
 6. Днес ми се обаждат от Виваком че имам задължение от 2006г и след като са ме усъдили задължението ми е на стоиност 1120 лв.Щяли да доидът в нас и да ми вземат всичко с двама полицаи и съдия изпълнител,ако не ми запорират всички карти ,моля ви кажете ми какво да направя като съм с инвалид 100% в нас и това възможно ли е
  • Съветвам ви да се обърнете към адвокат - ще ви излезе много по-евтино отколкото да се борите със собствени усилия
 7. Марийка станчева
  И при мен случаят е свързан с С С Груп.За неизплатена фактура спроред тях от 2008год;Получих покана за изплащане на сумите от районен съд.В Търново.Сумата е 56.лева.лихвите 50.лв.Отделно ми начислили 300 лв.хонорар за юристконсул,и 25 лв.държавни такси.Срокът за обжалване е 14 дни.Не знам въобще как да процедирам? И не отмениха ли със закон таксата за юристконсул.Или важи само за топлофикация.Благодаря предварително
 8. Павел Марков
  Здравей и аз имам проблем с тези идиоти!!!!Днес ми се обадиха за пореден път и казаха че на 15 март след няколко дни ще имам дело и ми говорят некви суми от 900 лв разходи за съдии и такси и общо ще имам да им давам 1200 лв общо със мойте задължения от 300 лв. Как така ще ме съдят като не съм получавал никакви писма по пощата за дело.?? Само не разбрах какъв съд ще ме съди. Арбитражен или Раионен защото ако е арбитражен те ги забраниха. Какво да правя колеги?

Напишете коментар