Проверка от НАП на физическо лице с наложени платежи по Еконт

Проверка = проблем = недоглеждане = на мен няма да се случи

Проверка като процедури, документи, възможни последствия. Пълна защита по време на проверката и в съда ако се стигне до там.

Проверка - началото на края

Проверка е началото на края на сентенцията, запазена марка на българския предприемач: "Абе те всички така правят". Всички, но накрая вие се сблъсквате челно с буквата на закона. А ако продажбите сте извършвал не през юридическо лице, а като физическо - сблъсъкът ви с държавата ще е самостоятелен и личен.

Сам....

Във филмът "Сам в къщи" - главният герой е малко момченце - оставено в къщи само от родителите си. Крадци пристигат да оберат къщата и малкият герой се отбранява като им прави номера.
Нещо подобно се случва и при проверка - най-глупавото поведение е да правите номера на данъчните - например:
- "Намерих стоката на улицата".
- "Разпродавах лични вещи.
и т. н.
Да смятате данъчните за глупаци е най-голямата ви грешка. Те са подготвени всякак - информационно, документално, психологически. Имат в пъти повече информация от вас за самия вас. За вашите клиенти, за банковие ви сметки и т.н. И сте абсолютно сами в предстоящото начинание, защото както казахме сте търгували като физическо лице и оборотите от продажбите са се "лепнали" за вашето ЕГН, за което носите лична отговорност. 
Увлекли сте се и след пет години сте изненадани от резултата, защото не сте водили статистика на продажбите.

Как проверяват?

От НАП връчват на проверявания искане за доказване на приходите. Изискват информация за издадените фискални бонове, фактури и т.н. - включително и тези за произход.

Какво означава документ за произход?

Документ за произход е касовия бон или фактурата, с която купихте стоката/ продуктите - например магнити за хладилник. Към документите за произход добавете и приемо предавателен протокол или товарителница от Еконт (или друга компания за доставка), които доказват, че стоката сменя собственика. Описвам миналите времена - бартерите - моментът, в който двете страни стискат собствената и стоката, която ще придобият. Моментът, в който всеки пусне своя продукт има смяна на собственоста, което тогава не се е документирало от приемо-предавателен протокол. Този момент описвам - вие купихте стоката от някой и този някой за вас се явява доставчик. Документът, с който ви продава се нарича документ за произход.

Надявам се не сте от тези, които ще си повярват толкова, че да заявят на данъчния служител: "Намерих стоката на улицата". Имайте предвид, че работещите в НАП са професионалисти и са обучени в тънкостите на укриването на данъци. Безмислено е да се отнасяте с тях като към наивници, защото това само ще усложни положението.

Но да се върнем на темата:

Поискахме от Еконт справка и след заплащане - получихме на диск информацията с табличен вид в хронологичен ред. Кога, на кого, какво, за какви пари сме плащали. Хиляди редове като на всеки ред стои по една продажба.
В това море от информация, трябваше да намерим с коя товарителница, кой касов бон или фактура съответства. Между другото това предстои - съвсем скоро няма да е достатъчно да изкараме касов апарат, а какво сме продали с него или: На еди коя си дата, продадохме магнити за хладилник, 1000 бр. за 240 лв с ДДС и ги изпратихме по Еконт с товарителница № еди кой си. 

Имахме следните затруднения:

  • Да определим с коя фирма сме извършили продажбата за да успеем да открием съответната фактура.
  • От коя фирма с кои касови бонове сме продали
  • Понеже сме вършили услуги на няколко колеги заради по-ниските цени, които имаме с Еконт - да видим кои продажби са техни
  • Да извадим резултатите и да видим дали с фирмата, която не е по ДДС - не сме минали прага за регистрация.

Каузата изглеждаше невъзможна, защото нямаше да ни стигнат години да правим изчисления и да ровим фактури и касови бонове. Споделихме с познати и един от тях ни препоръча фирма, която се занимава точно с анализ на таблици от Еконт, отчети от касови апарати и всевъзможни анализи на данни.
За няколко дни приготвихме таблиците от Еконт, извикахме фирмата, която се грижи за касовите апарати за да изкарат кленовете за периода на проверката.

Анализа получихме на следващия ден. Това ни помогна да добием представа за мащаба и да подготвим отговорът на проверка към НАП. От отговорът зависи развитието на проверката.

Проверката включва предварително разузнаване от служителите на НАП - "разгледали са ви":

Освен наложените платежи по Еконт - движението по банкови сметки, пазаруване на обекти, които събират за вас информация - например бензиностанции. Навсякъде където мине плащане с карта или ваши лични данни - оставяте следи.

21.06.2021: Сформирам група за Еконт фамилия за изпращане на пратки с по-голяма отстъпка по Еконт.

Онайн, видео консултации:

Явно проблемът ескалира, защото всеки ден ме търсят десетки хора с молба за информация. Истината е, че аз не съм специалист, а описвам само това, което лично съм преживял. С консултантът, който ми помогна и ми изясни положението съм договорил ОНЛАЙН, ВИДЕО консултации.

60 минути: 60 лв.
30 минути: 30 лв.
Цени с ДДС

Задавате всякакви въпроси с изключение: укриване на данъци, избягване на наказателна отговорност и всичко свързано със заобикаляне на закона.

e-mail: manahov.com@gmail.com

Viber/ тел: 0876 408 866
*** Предпочитам първият контакт да е по viber или e-mail
Ивайло Манахов

Facebook на Ивайло Манахов

От 16 март 2021 г:

"Нова услуга" от НАП в портала за е-услуги:

Предварително попълнени данъчни декларации за облагане доходите на физическите лица.

В случай, че продажбите ви с наложен платеж за 2020 г. са стоки с цел търговия и печалба, физическите лица посочват в Приложение № 2 от годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2020 г., в срок до 30 юни 2021 г.

Ако физическото лице е получило доходи чрез продажби в интернет с наложен платеж като земеделски стопанин, свободна професия или занаятчийска дейност- се декларират в Приложение № 3.

При произведения на изкуството, колекционерски или антикварни предмети, но продажби, които не са били с търговска цел - приходите се декларират в Приложение № 5. Срок за деклариране и за внасяне на дължимия данък е до 5 май 2021 г.

Все още няма коментари.

Напишете коментар