Следят ли от НАП пратките на физически лица по Еконт, Speedy и т.н.

Следят ви, предполагате, или вече ви хванаха?

Следят ви наложените платежи по Еконт, Speedy и т.н. Паричните потоци по банковите ви сметки. Колко гориво зареждате.

Следят ви когато пожелаят и за броени минути. Данъчните служители могат да видят всичко и когато се срещнете с тях презумцията за невинност остава в холивудските сериали. В нашата действителност вие сте виновни и трябва да доказвате, че не сте.

Идвате от "опарените с покани" или се притеснихте и започнахте да търсите информация в google - няма нищо страшно. Няма безнадеждни ситуации, има само безсмислен страх.

За да решат проблема е възможно да ви поискат пари - не давайте! Възможно е да ги вземат и "да не ви свършат работа."

Тази статия е кратък увод с обяснение на проблема. Преди години от Еконт усилено рекламираха услугата си пощенски запис и остана внушението, че ако се пращат пратки с този статут, не е необходимо да се издават касови бонове. По този начин бяха привлечени физическите лица, които нямат фирми. Помислиха си, че Еконт ще плаща данъците от продажбите.

Според договора с Еконт - физическото лице се нарича електронен търговец. Служителите на НАП се хващат за това понятие и искат да докажете произхода на приходите от Еконт.
За да бъде един търговец "електронен" би трябвало да му поръчват по интернет - например ароматизатори за кола. Ако поръчките се правят по телефона, понятието електронен търговец придобива изкривена представа. Проблемът е, че служителите на НАП търсят продажбите и приходите на "електронния търговец" и вие трябва да докажете, че не сте такъв.
Само дето договорът не Еконт е точно за електронен търговец.

- Ама те физическите лица не ги следят нали?

Вече ги/ Ви следят. Търговията по интернет доби масовост. Една обява и парите започват да се връщат. Всеки втори е онлайн търговец. Офисите на Еконт вече имат обособени пробни за преглед на дрехи. При този повишен зрителски интерес, няма как служителите на НАП да стоят безучастно - нали затова са Национална агенция за приходите, а не Национална агенция за пропускане на приходите.

Как протича проверка от НАП на физическо лице?

Пускат ви искане за проверка на приходите ви от наложени платежи на всичко, което сте продали чрез Еконт или друга куриерска фирма. Предварително получават от Еконт таблица, в която са описани абсолютно всички ваши продажби - дата, до кого, имена, какво, сума, кога е взета. Изключително пълна таблица. Практиката е да ви върнат до две години и половина назад. Трябва да докажете, че не сте укрили приходи. От НАП се интересуват от укрити пари и ги търсят упорито. Поискайте от Еконт таблицата, заплаща се. Така ще видите вашите продажби. Не се опитвайте да заобикаляте и да отговаряте, че стоката, която сте продали сте я намерили на улицата. Или, че това са лични вещи, защото таблицата описва продажбата на един и същ продукт десетки пъти, а това излиза от понятието лични вещи.

Служителите не са глупави - знаят повече от вас, имат пълната информация за банковите ви сметки, движението на вашите пари по роднински канали, че сте пращали по Еконт чрез балдъзата, че баджанака е минавал за парите и т.н.

- Как да се предпазим?

Не давам съвети как криете приходи и данъци от НАП. Част съм от екип, който предлага защита при проблеми с НАП и абсолютно законен начин да търгувате като физическо лице. Можем да ви предложим и по-ниски цени за доставка по Еконт.

Това, което трябва да разберете е, че държавата се променя. Налагат се все по-ясни правила и държавата си търси парите. По целия свят се плащат данъци и колкото по-рано го осъзнаете, толкова по-малко проблеми ще имате. И най-слабата държава е по-силна от всякаква икономическа групировка, а какво остава за самостоятелните играчи по Еконт.

Все още няма коментари.

Напишете коментар