Как направих основен ремонт на апартамент

Ремонтът на апартамента се оказа не по-малко изпитание от намирането му. След сагата с огледите, набавяне на документите около сделката, кредитирането, дойде ред и на ремонта.

Въпреки наличието на хиляди майстори и строителни фирми, по стар, български обичай започнах с препоръка от приятерли и познати. Първият майстор ми поиска 25 лв. за гипсокартон, шпакловка и боядисване и 9.50 лв. на кв.м. за стените, които ще бъдат само на шпакловка и боядисване.
За банята поиска 1500 лв. (труд) и 300 лв. труд за тоалетната. За стените и таваните около 7000 лв. или общо 8800 лв. Това не включва къртенето, извозването на отпадъците, ламината.

Следващият майстор ми поиска 3000 лв. за банята и тоалетната, а колегата му за гипсокартон, шпакловка, боядисване - 4500 като средна цена за стените 14 лв. на кв.м., съответно 10 лв. на кв.м. за таваните. Или около 7500 лв.

Обща квадратура стени, без банята и тоалетната: 175 кв. м.
Обща квадратура на таваните без банята и тоалетната: 67 кв. м.
Самият апартамент е с площ 84 кв. м., но така наречените "стари стандарти" от преди 1990 г.

Третият строител е мой приятел и клиент от над 12 години. На този етап изкъртиха плочки, врати и чакам ВиК майстора.

Ден 29: Преди 4 дни ВиК майсторът подмени магистралната тръба за чистата вода, включително на съседа под мен и на съседа над мен. Оказа се, че въпреки уточненията ми за закупения бойлер и въпреки, че той го видя, вчера фаянсаджията заяви, че няма как да се побере бойлера между двата "куфара". След среща на 8 очи днес сутринта се стигна до размяна на реплики: ВиК майсторът заяви на фаянсаджията, че малко ще се потруди да нареди вместо куфари - тухлички Итонг. Фаянсаджията подскочи, че така ще си губи времето и накрая все пак стигнаха до компромисно решение, което още не съм узнал.

Извод 1: Налага се клиентът да контролира процеса.

Длъжен е да взема окончателните решения, защото всеки майстор на база своя опит започва да изкарва доводи в своя защита, които на пръв поглед изглеждат правдоподобни, но не трябва да се поддавате на това. Още от самото начало се опитвайте да "вървите" една крачка пред тях, да ги разпитвате за техните намерения и да задавате конкретни и отвлечени въпроси ако се сетите нещо, което не е важно за сегашния момент, но на следващ етап вие вече да доизграждате модела, който те се опитват да ви наложат.
Повечето майстори имат изградени правила и когато се наложи да направят компромис става напечено - например: Купих бойлер Аристон, който е с два водосъдържателя и не нагрява непрекъснато 80 литра вода, а половината. Ако му "потрябва" още топла вода, започва да нагрява втория водосъдържател. Обаче бойлерът е с правоъгълна, а не класическата кръгла форма, при което е по-широк (56 см.) и дълбок 27 см. Формата на този бойлер ужаси ВиК майстора и не спираше да ми го натяква, защото класически кръглите бойлери се монтират по-лесно, защото има повече място ако става въпрос за моя случай бойлерът да се вкара в ниша между два куфара, които закриват едни грозни тръби.

Извод 2: Не си правете илюзии, че като наемете строителна фирма с надеждата шефът да организира работниците - ще бъде точно така.

Лятото освен за жътварите е и периодът с най-много ремонти и когато една строителна фирма "вземе" няколко обекта едновременно - работниците биват прехвърляни от обект на обект за да върви работата на всички обекти. И все пак има по-важни обекти и на тях се обръща най-много внимание, защото парите са там.
Според мен ще постигнете резултат ако чрез препоръка на приятел съберете екипът, който да осъществи ремонта, но това е почти невъзможна задача: Дори да немерите добър специалист по електрическата инсталация (викат им "еладжии"), ВиК значещ какво прави, професионалисти за ламинирания паркет, фаянсаджия - шпакловчикът и този, който поставя гипсокартона ще се окажат с по-ниска квалификация и ядовете започват.

Извод 3: Работниците не обичат да мислят.

Голяма част от работниците, дори и от майсторите очакват някой да им спуска готови решения, което предполага вие непрекъснато да следите процеса. Давам пресен пример: Докато един Ванко поставяше изолацията на терасата забелязах, че чопли стиропора. Попитах го защо дълбае канал, а той ми отговори с усмивка: "Ами така закриваме винкелите, на които до сега са се опъвали въжетата на простира." Аз задавам уточняващ въпрос: "Добре де Ванко, но нали вместо да махнеш винкелите, ти ми изронваш канал от изолацията и така ми съсипваш изолационните свойства?". Отговорът беше, че нямал ъглошлайф 🙂 Както и да е срязаха ги и пощадиха изолацията.

Извод 4: Зарязвате своята работа и стоите "на главите им"

Ако това е невъзможно - пригответе се за много изненади - например: Започнали са да шпакловат таваните, но без да поставят грунд или не са поставили равномерно навсякъде. Таваните са боядисани и малки парчета започват да падат.
Друг пример: Обяснил сте няколко пъти на кои стени ще има конструкжия от гипсокартон с изолационна вата и въпреки това точно на стената, но те са решили да сложат и на още една стена., защото стигнахме до един от най-притеснителните изводи:

Извод 5: Когато вие обяснявате - никой не си записва!!!!

И тук поставям няколко удивителни, защото аз обяснявам подробно, обсъждаме къде, какво ще има и на следващия ден те или са направили грешка - примерно да са забравили, че има още един отвор за климатика, а те са оставили само един или питат повторно тук какво ще има.
Принудих се да им направя подробен списък, да го разпечатам и да карам всеки да чете това, което се отнася за него.
И на всичко отгоре периодично ми обясняваха колко много помнели!?

Ден 30: Фаянса на подовете в банята и кухненски бокс е поставен и очаква фугиране. Фаянсаджията е пробивал за да изгради конструкцията на куфарите в тоалетната и понеже стената към коридора е тънка и е "излязъл" с бургията на стената на коридора.

Извод 6: При започване на ремонта е добре този, който отговаря за организацията да планира тези "подробности". Да си направи схема и да придвиди всички тези досадни подробности

Защото сега стигам до тия изводи, но ето - стената на коридора се оказа крива и аз направих компромис с това, за да спечеля време, но всъщност по-добрия вариант беше стената, на която са вратите на тоалетната и банята да се събори и да се изгради с конструкция от гипсокартон. Защото сега вратите са алуминиеви и и малко ниски, защото имаше една рамка от метал, която е поставена при строителството и тази рамка държи гипсовите тухлички, които са се ползвали по време на соца.

Извод 7: Майсторите са непридвидими!

- "Утре ще боядисваме само голямата спалня" и ние си казваме, че до утре имаме време да помислим за по-малката спалня. На следващия ден отиваме да обсъдим с тях и те боядисали и другата спалня, която би трябвало да боядисват на следващия ден.

На 22 юли 2017 се нанесохме и чак не ми се вярваше.

Ремонтът обогати познанията ми по строителство и в момента спокойно мога да бъда консултант по един ремонт. ОСвен изброените изводи имам и още, като периодично ще се опитвам да обогатявам статията.

В самото начало трябва да изберете дали ще ползвате строителна фирма или вие ще се занимавате с организацията на ремонта.

Ако вие се заемете с търсене на майстори и тяхната организация.
Препоръчвам:
Опитайте да ги съберете поне веднъж, преди започване на ремонта. Всеки да види неговата си работа и да я съгласува с този преди и този след него, защото: Фаянсаджията моце да се оправдае с ВиК, че не са сложили правилно сифоните и няма как да повдигне денивелацията и водата в банята при къпане да се оттича в посока към стената. Всички видове майстори трябва да се съберат:

1. ГУБАТА СИЛА:
 - разрушителите: те трябва да са наясно какво ще разрушават и да се разберете за точна сума. Никакво къртене преди да знаете точната сума. Кой ще изхвърля боклуците и на каква цена. Внимавайте за: Да не прекъснат някой кабел или водопроводна тръба. Преди да започнат се уверете, че не възнамерявате да събаряте носеща стена. Препоръчвам:
След като сте наясно кога "ще събарят блока", няколко дни предварително залепете бележка, с която да уведомите съседите за шума.

2. ВиК:
след грубата сила бих "вкарал" в действие ВиК групата. Пиша групата, защото когато са няколко човека работят по-бързо и понеже между 14 и 16 часа не трябва да се шуми, ако е един човек - няма да успее да разбие и ще трябва да чака два часа, а повярвайте ми - нито един майстор не иска да седи два часа и ще направи всичко възможно да ви няма за да си кърти.
Препоръчвам: Да смените магистралната тръба под вас и над вас. Също да подмените абсолютно цялата водопроводна система - да скъпо е, но няма да се наложи на следващ етап да разбивате. Внимавайте да не сложат сифона за оттичане на водата от душа прекалено до стената, защото фаянсаджията няма да успее да зададе денивеляция и водата ще се оотича трудно или ще отива в стената. Ще се наложи да си представите къде ще са мивките и душа, защото ВиК групата трябва да закара тръбите и ако не прецените правилно - няма връщане назад. Просто докато сте под душа и ще забележите проблем и така ще си свиквате с него 🙂

3. ФАЯНС:
следва фаянсаджията, но тук вече е въпрос на личен избор, защото ако влезе фансаджията преди шпакловчиците и бояджиите, те ще цапат след него. Ако обаче те са преди фаянса - фаянсаджията ще цапа стените след тях. Тук си решете вие - при мен фаянсаджията влезе след шпакловчиците и бояджиите.
Препоръчвам:
Не избирайте фаянс сами, а помолете да дойде с вас фаянсаджията, защото в нашия случй жена ми хареса един теракот от Пркатикер и като го  видя фаянсаджията и заяви, че е тънък като вестник и ще го реже на ръка. Още преди да започне начертайте схема на цветовете - кой цвят на коя стена е.

3 Отговора

  1. […] като закупихме апартамента, дойде ред на ремонта и обзавеждането. Решихме да поръчаме кухнята от IKEA и […]
  2. […] се преместихме в ново жилище и след основния ремонт преместихме някой електроуреди и в частния случай […]
  3. […] строителната фирма, която прави основния ремонт ни препоръчаха консултант по вратите и най-после […]
  4. Много приятен блогпост - а и блог. Поздравления!
  5. Светльо канадски
    Манахов, как си друже? Попаднах случайно на блога ти , търсейки коректна фирма за интер.врати. Дай малко препоръки къде да намеря читави врати с монтаж на достъпни цени ..и най важното да станат утре:) Ще се радвам да го обсъдим и на живе. Поздрави на фамилията.
  6. Йордан Сечков
    Занимавам се с вътрешни ремонти, и мога да кажа, че за мен няма по-важен или по-маловажен обекти. Също така, при мен всички работници Мислят в помощ на Клиента. Но ситуация като Вашата е доста често срещана, за съжаление кадърните и обичащите си работа майстори стават все по-малко. Като цяло статията е вярна, трябва да се попадне на сериозна и доказана фирма или майстор. Иначе главоболията са ужасно много.

Напишете коментар